Eda Koc
2 min readJan 24, 2024

Kariyer Tavsiyeleri 7- Çalışanlarınız Davranışlarında Aşırıya Kaçtığında Neler Yapabilirsiniz?

SOAR metodu çatışmaları yönetirken kullancağınız bir yöntem olabilir.

Merhaba.

Ben Eda.

Kariyer Danışmanınız.

Haftayı toplantılarla ve geri bildirimlerle tamamlamıştım, sakin bir hafta sonuna girerken mesaj geldi. Ekibinde birbirlerinin müşterileri ile görüşen çalışanlar var ve dış müşterinin işlerinin aksadığı bir olay yaşanmış. Gelen soru “Ne yapmalıyım, mail attım, kendilerinin çözmesini bekliyorum.”

Öncelikle her olay kendi özel durumlarını barındırır ama genel bir fikriniz olması açısından aşağıdakileri okumak isteyebilirsiniz.

GERİ BİLDİRİM! HIZLI VE ETKİLİ

Çalışanların aşırıya kaçmaları durumunda, öncelikle sorunu ve nedeniyle/nedenleriyle ilgili oldukları konu hakkında açık ve yapıcı bir geri bildirim vermek önemlidir.

Ekibin üyelerinin kendilerinin dinlendiklerini ve desteklendiklerini hissetmeleri gerekir. Sizin gündeminizi değil onların gündemini dinleyin, kendilerini açıklamak için zaman tanıyın, iç sesinizi durdumaya çalışın. Kişiye değil olaya ve sonuçlara dayalı bir geri bildirim verin.

TAKIMIN GÖREV DAĞILIMINI DEĞERLENDİRİN

Güncelleme yapma gerektiren bir dönemde olabilirsiniz. Ekibin ve işinizin ihtiyaçları neler? Hangi beceri setlerine, hangi yetkinliklerin kullanılmasına ihtiyacınız var? Siz bir yönetici olarak hangi ihtiyaçlara cevap veriyorsunuz? Değerlendirmelerinizin sonunda iş yükünü dengelemek ve stresi azaltmak için takım içinde yeni görev dağılımı yapılabilir. Böylece herkesin kendilerini daha dengeli hissetmeleri sağlanabilir. Grup toplantıları ve birebir görüşmeler işinizi kolaylaştırabilir.

İŞ-YAŞAM DENGESİ

Ekibinizdeki çalışanlarla stres yönetimi ve iş yaşamı dengesi konusunda konuşmak, onlara bu konularda destek olmak ve gerekirse kaynaklar sağlamak faydalı olabilir. İhtiyaca göre şirketlerde koçluk, mentorluk, danışmanlık, psikolojik danışmanlık gibi uygulamalar görüyoruz. Yine kişiye özel eğitimler bizlere yardımcı oluyor.

Örnek bir giriş olsa:

“Gözlemlediğim kadarıyla birbirinizin işini yapmaya çalışmışsınız. Takım içindeki rolleri ve sorumlulukları net bir şekilde belirlememiz önemli. Lütfen iş bölümüne dikkat ederek birbirinize destek olun ve pozitif bir takım dinamiği oluşturun. Benim katkı sunabileceğim alalar var ise… Bu konuda sizin x,y,z yeteneklerinize ihtiyacımız var…”

Sanmalar, zannetmeler, önyargılar, geçmişin gelen yükleri, mevcut ruh hali, organizasyon iklimi, liderin yönetim becerileri vb. işin içine giriyor. 3 cümle ile toparlamanın zor olduğu olaylar yaşayabilirsiniz.

Çalışanlarınızdan biri otoritenizi zayıflatmaya başlarsa, onlarla 1:1 görüşme planlayın, düzeltici geri bildirimde bulunun ve gelecekte neyi farklı yapmaları gerektiğini açıklayın. Tartışmanızı daha etkili hale getirmek için çalışanın suistimalinin gerçek örneklerini getirmek de iyi bir fikirdir. Çerçeveyi net bir şekilde belirlemek kritik önem taşıyor.

Gerektiğinde konu ile ilgili profesyonel bir desteği, İK ve yönetim desteğini talep etmekten çekinmeyin.

#kariyer #çatışma #çatışmayönetimi #ekipyönetimi #liderlik #liderlikeğitimi #kariyerplanlama #kariyermiti